Huer i vejret 2018

463 studenter på vej ud i livet

Fredag den 29. juni dimitterede en ny årgang studenter fra Roskilde Katedralskole - med det højeste gennemsnit i nyere tid.

Det højeste antal studenter nogensinde i skolens snart 1000-årige historie forlod i fredags Roskilde Katedralskole. Samtidig er studenterårgang 2018 den årgang med det højeste gennemsnit i nyere tid.

I hele studenterugen har stemningen på Roskilde Katedralskole også været fantastisk. Familier og venner til nyudklækkede studenter har siddet både ude og inde med bobler og jordbær. Der er givet et utal af lykønskninger og kram, og en blanding af lykkerus, lettelse og vemod har været at læse i ansigterne på de unge mennesker.

Claus Nillers tale: Her bliver mennesker til

Tre års gymnasietid sluttede med bevisoverrækkelse, reception og den traditionsrige Les Lanciers til fredagens translokation. Og fra scenen holdt rektor Claus Niller sin tale til studenterne. En tale om de begivenheder - både de gode, de sjove og de triste -  der har været med til at forme studenternes tid på Roskilde Katedralskole.

Claus Niller sluttede af med en opfordring:

Vi skal væk fra at se os selv som mislykkede, selvom vi ikke er perfekte. Ingen er perfekt. Alle begår fejl, og alle er usikre og i tvivl ind imellem. Tænk jer om, men lad nu vær med at tænke over hver lille detalje. Det er selvfølgelig rigtigt, når filosoffen Søren Kierkegaard sagde, at ”Livet leves forlæns, men forstås baglæns”. Men livet skal ikke analyseres forfra og bagfra. Livet skal leves. Sådan er det. Vi skal ikke forsøge at forstå, det, der ligger foran os. Vi skal kaste os ud i det og nyde det. Ellers bliver livet en spændetrøje.

Så tag nogle chancer. Det har både I og samfundet godt af. Så er det ikke sikkert, at man bliver perfekt. Men mindre kan gøre det, og livet bliver sjovere.

På Roskilde Katedralskole bliver mennesker til. Udtrykket er små 200 år gammelt og stammer fra højskolemanden Christen Kold. Han sagde om skolen ”Træd varsomt. Her bliver mennesker til”. Det gælder særligt for skolen og ikke mindst i gymnasiet, hvor dannelsen spiller en væsentlig rolle. Men udtrykket er alment og burde være det fundament, vi bygger vores uddannelsessystem på.

Det hænger godt sammen med jeres udvikling fra det øjeblik, I første gang trådte ind ad døren på RKS, og til dem I er i dag. I er blevet til nogen. Man går jo ikke kun i skole for at blive til noget. Man går her også for at blive til nogen. For her bliver mennesker til.

I er ikke færdige, men I har taget et kæmpe skridt, mens I har været her. Held og lykke på rejsen fremover.

Uddeling af legater

Sædvanen tro blev der også uddelt legater til studenterne.

Elevrådet valgte, at årets legat skulle gå til:

• Siw Ulrikke Maibom, 3.e

Lærerne fra de enkelte klasser besluttede, at følgende elever blev tildelt legater:

• Amalie Langballe Alsøe, 3.a
  • Najma Abdirahman Ahmed Ali, 3.b
  • Mie Winther Bidstrup, 3.c
  • Dea Hemin, 3.d
  • Siw Ulrikke Maibom, 3.e
  • Anne Kathrine S. Hartvig, 3.f
  • Rasmus Skjoldager Jørgensen, 3.i
  • Lau Utoft Madsen, 3.m
  • Emilie Halling Thomsen, 3.p
  • Anna Freek Uhrskov, 3.q
  • Simone Nørgaard, 3.r
  • Jannik Koldborg Andersen, 3.s
  • Munise Karacan, 3.t
  • Lukas Kooij, 3.u
  • Jesper Ejlebæk Holm, 3.w
  • Emma Ploug Aagaard, 3.x
  • Laura Hjetting Veitland, 3.y
  • Katrine Krabbe Thommesen, 3.z

Foreningen for tidligere elever Roskildenser-Samfundet uddelte rejselegater til følgende fire elever:

• Mette Rosenville, 3.b
  • Julia Kyvsgaard Bøttern, 3.r
  • Isabella Villadsen, 3.s
  • Pernille Kæthius Pagh, 3.u

Tillykke til legatmodtagerne - og TILLYKKE til alle studenterne!

02.07.2018