Skrækeksemplet i Dyrehaven

Nyheder
12. juni 2017 Vi lancerer ny hjemmeside efter ferien >

Lige nu arbejder vi på højtryk på skolens nye hjemmeside, der går i luften lige efter sommerferien. Teknologien har ændret sig meget, siden vores nuværende side blev lavet i 2012 - og den nye side får et markant løft i både design, menustruktur ...

29. maj 2017 Translokation og dimittendfest 2017 >

Eksaminerne er i fuld gang, og lige om lidt springer studenterne ud. Årets translokation og dimittendfest er fredag den 23. juni. Program for dagen: 15.15 - Alle studenter mødes på skolen 15.30-17.00 (1. runde): • Translokation i Hallen for ...

Mange har sikkert fulgt omtalen i medierne af københavnske gymnasieelevers fest i Dyrehaven nord for København i august. Arrangementet var meget tæt på at få en katastrofal udgang; 15 unge blev indlagt med alkoholforgiftning, og flere blev lagt i respirator og var i direkte livsfare.

Man kan fristes til at tænke, at det er København, og sådan er det ikke i provinsen. Men den tanke kan man godt gemme væk. Om fredagen i sommerhalvåret, når vejret er godt, mødes et par tusind unge i Folkeparken i Roskildes midtby - hovedsageligt gymnasieelever, suppleret af folkeskoleelever og grupper af drenge af anden etnisk herkomst. De unge fester igennem med kraftige mobile lydanlæg og store mængder alkohol, som de henter i den nærliggende Kvickly.

Hvordan løser vi det (ikke)?

Hvordan tackler vi bedst denne udfordring?

Min holdning er, at forbud ikke er vejen frem. Alkohol er legalt og dybt integreret i vores kultur. Og når voksne indtager alkohol i forskellige sociale sammenhænge, er det uhyre vanskeligt at argumentere over for de unge, at det er forbudt for dem.

Det vil også gå stik imod vores uddannelseskultur, som i høj grad bygger på at lære de unge gensidig respekt for holdninger og argumenter, at bruge argumentet "fordi jeg siger, det er sådan".

Dertil kommer at erfaringer i udlandet - særligt USA - skræmmer, når vi taler om forbud. Dels er der en tendens til, at det, der er forbudt, bliver endnu mere interessant, dels kan et forbud føre forbruget over på andre rusmidler, fx hash, ecstasy og coke.

Derfor er det kulturen, vi skal ændre. Og det gør vi kun gennem dialog med de unge. Alle voksne, der omgås unge i alderen 15-20 år, må påtage sig et ansvar. Vi skal benytte enhver lejlighed til at problematisere en adfærd, som vi så i Dyrehaven, og medvirke til, at de unge tilføres gode og sunde værdier, også med hensyn til deres omgang med alkohol.

Et særligt ansvar påhviler selvfølgelig de unges forældre.

Det er forældrenes ansvar, når unge helt ned til 13 år sidder udenfor Kvickly på Hestetorvet i Roskilde fredag eftermiddag og drikker Asti eller noget, der er stærkere, direkte fra flasken.

Jeg er ikke så naiv, at jeg forestiller mig, at vi kan få de unge til at undlade at drikke. Men vi voksne er de unges forbillede, og netop derfor har vi også som voksne et medansvar for de unges adfærd.

Enkle teknikker hjælper på vej

Ungdomsuddannelserne tager gerne et medansvar. Det har vi fx gjort på Roskilde Katedralskole. Vi tilbyder en fornuftig ramme i forbindelse med bl.a. gymnasiefester og studieture. Vi har altid haft den tradition, at rektor og pedel er til stede, når de unge fester. Desuden starter vi skoleåret med, at jeg taler med hver enkelt klasse om de forventninger, vi har til de unge - ikke bare til deres faglige indsats, men også til deres adfærd i det sociale liv, herunder særligt når de går til fest.

Derudover giver vi eleverne nogle enkle teknikker til at tackle nattelivet, når de begynder i 1.g. Primært opfordrer vi dem til altid at gå mindst tre sammen, indgå indbyrdes aftaler om at holde igen med drikkeriet og ikke lægge pres på hinanden.

Derudover har vi på Roskilde Katedralskole i en lang årrække samarbejdet med de lokale 'Natteravne', som hvert år møder op og fortæller forældre og 1.g-elever om deres arbejde.

Min erfaring er, at de unge lytter til os, når vi søger dialogen, og at de unge er blevet bedre til at tage sig af hinanden.

Men min hovedpointe er: Lad os ikke pege fingre af hinanden. Lad alle os, der omgås de unge - forældre, uddannelsesinstitutioner, fritids- og kulturtilbud osv. - sammen tage ansvaret for de unges dannelse. Selvom undersøgelser viser, at unges alkoholforbrug er faldende, er det for mange fortsat uhensigtsmæssigt højt. Lad os sammen hjælpe de unge med at sikre, at de får et fornuftigt forhold til alkohol. For vi vil ikke være rystende nervøse, hver gang de går i byen, af angst for, om de kommer helskindet hjem igen.

 

Kronikken er den 5. september bragt i Dagbladet Roskilde, Sjællandske, Nordvestnyt og Frederiskborg Amts Avis